Δενδροφύτευση και κατασκευή φυτείων

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι κάθε χρόνο χάνονται 24 δις τόνοι εύφορης γης ανά τον κόσμο εξαιτίας του φαινομένου της ερημοποίησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι η συστηματική καλλιέργεια του εδάφους. Σε συνδυασμό με τα κατάλληλα κοινωνικά μέτρα προλαμβάνουμε την επιδείνωση του προβλήματος.

Στην Better Globe κατασκευάζουμε πάντοτε τις φυτείες μας σε περιοχές ημιερήμων όπου παλαιότερα υπήρχαν δάση ή καλλιέργειες. Η απόφασή αυτή προέκυψε καθώς πρωταρχικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της ερημοποίησης και της λειψυδρίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κατασκευάζουμε τις φυτείες μας πάντοτε σε συνεννόηση με τους κατοίκους της περιοχής και σε καμία περίπτωση δε μισθώνουμε ή αγοράζουμε εκτάσεις, όπως κάνουν άλλες εταιρείες ξυλείας που κατηγορούνται για «αρπαγή γης».

Από τη στιγμή που φυτεύουμε στις πιο άγονες σχεδόν περιοχές, σκόπιμα αναγκαστήκαμε να γίνουμε ειδικοί στην επιλογή και τη φροντίδα των δένδρων. Μάθαμε ποια είδη μπορούν να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό κλίμα και να αναπτυχθούν εδώ. Η εμπειρία αυτή μας έδωσε επίσης πολύτιμη γνώση και εξειδίκευση αναφορικά με τα ζητήματα αρδευτικής επάρκειας. Γνώση που πρόθυμα μοιραζόμαστε με τους αγρότες των φυτειών κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ή άλλων δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις μικρο δανειοδοτήσεις.

Η Better Globe λειτουργεί με σύστημα στάγδην άρδευσης χωρίς μηχανικά μέρη ή οποιουδήποτε είδους συμπληρώματα ενέργειας και μπορεί να ποτίζει τα νέα δενδρύλλια σε μια πολύ ευρεία περιοχή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε τη διατήρηση του νερού και τη δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου στο κέντρο ημι-έρημων περιοχών που διαφορετικά θα μετατρέπονταν σε ερήμους μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Πρόκειται για έναν από τους κύριους λόγους που τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών υποστηρίζουν την εγκαθίδρυση της Better Globe και την εγκατάσταση των φυτειών μας στις χώρες τους. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας εκεί που δεν υπάρχουν, αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας και συνεισφέρουμε στην ίδρυση σχολικών εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα καθιστούμε διαθέσιμο ένα οργανωμένο σύστημα παροχής μικρο χρηματοδοτήσεων.

Τα δένδρα είναι η δομική μονάδα της Better Globe

Η δενδροφύτευση αποτελεί τον πυρήνα της αντίληψής μας ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια, αλλά και για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της απερήμωσης. Τα δέντρα παίζουν καταλυτικό ρόλο στην αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και δίνουν την ευκαιρία στη βλάστηση να επιστρέψει στις περιοχές αυτές. Οι ρίζες των δένδρων δεσμεύουν το χώμα και προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους, η οποία με τη σειρά της αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εξάπλωση της απερήμωσης.

Η διατήρηση και η σωστή προετοιμασία του εδάφους ώστε να γίνει γόνιμο, η διαδικασία της δενδροφύτευσης, η φροντίδα των δένδρων, η συγκομιδή τους και η επαναφύτευση των εκτάσεων δημιουργούν μία μεγάλη ποικιλία θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή των υπό κατασκευή φυτειών. Η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσα από μαζικές δενδροφυτεύσεις εξυπηρετεί πολλούς διαφορετικούς σκοπούς και αποτελεί βασικό στόχο της Better Globe.

Τα είδη δένδρων που φυτεύουμε

  • Acacia Senegal – Συναντάται σχετικά συχνά στην Αφρική και από αυτό παράγεται ένα προϊόν που ονομάζεται Αραβικό Κόμμι. Η συγκομιδή του συγκεκριμένου δένδρου είναι παρόμοια με αυτή όλων των δένδρων που παράγουν καουτσούκ. Διαβάστε περισσότερα
  • Mukau -Ένα δένδρο που κάποτε αυξήθηκε σε μεγάλη κλίμακα στην ήπειρο της Αφρικής αλλά σήμερα αποτελεί προστατευόμενο είδος και είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Το Mukau είναι δένδρο σκληρής ξυλείας και ιδανικό για την κατασκευή πατωμάτων, επίπλων, θυρών, παραθύρων, κουφωμάτων και άλλων ειδών τεχνουργημάτων.Διαβάστε περισσότερα

Συνεισφέρετε κι εσείς με την αγορά ενός πακέτου δωρεάς ή ενός δένδρου σήμερα!

.

Ένα πακέτο δωρεάς περιλαμβάνει τέσσερα δέντρα που έχουν φυτευτεί. Δύο από αυτά δωρίζονται στους ανθρώπους που μένουν γύρω από τη φυτεία ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι στη δικαιοδοσία σας και από αυτά αποκομίζετε τα κέρδη τους για τα επόμενα 20 χρόνια. Επίσης, συνεισφέρετε στην εκπαίδευση των παιδιών και εξασφαλίζετε 500 λίτρα καθαρό νερό σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
Διαβάστε περισσότερα για το πακέτο προσφοράς και πώς μπορείτε να βοηθήσετε »

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο για το δένδρο της Better Globe, κάντε κλικ εδώ »

Τα δένδρα που φυτεύτηκαν έλαβαν τις φροντίδες και την προστασία της Κενυάτικης εταιρείας Better Globe Forestry. Για να δείτε φωτογραφίες από τις φυτείες και να μάθετε περισσότερα για τα διάφορα πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται 100% από δωρεές και πακέτα δενδρο- δωρεών, κάντε κλικ εδώ στην ιστοσελίδα της Better Globe Forestry.