Χάρτης φυτειών Κένυα

Συντεταγμένες Google Earth

.

Εισάγοντας τις συντεταγμένες των φυτειών μπορείτε να δείτε μέσω της εφαρμογής Googe Earth τις φυτείες μας.

Αντιγράψτε την συντεταγμένη της φυτείας που θέλετε και κάντε επικόληση στο πεδίο αναζήτησης της εφαρμογής Google Earth

1. Κiampere -0.689822, 37.91

2. Sosoma 0°26’9.50″N, 38°29’2.60″E

3. Nyongoro 02 19.782’S, 040 19.416’E

4. Kibwezi 2 22 39,10S, 38 04 39,65E

Αν δεν έχετε το Google Earth μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ

1. KIAMBERE 1.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Google Earth: -0.689822, 37.91

Η Better Globe έχει αρχίσει την πρώτη της έρευνα στην Κένυα στα τέλη του 2006, στη Katithini, σε ένα τόπο 1.000 στρεμμάτων κοντά στη λίμνη Κιαμπέρε, στη Δυτική Κένυα. Η Τana και η Athi Rivers Development Authority (TARDA) – Αρχή Ανάπτυξης Ποτάμιων Υδάτων, κατέχουν τη γη. Η TARDA έχει ισχυρά κίνητρα για να εμπιστευτεί τη γη στην Better Globe για αναδάσωση, αφού η Λίμνη Κιαμπέρε είναι ένα από τα σημαντικότερα φράγματα νερού για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Κένυα.

Η λίμνη τροφοδοτείται από το μεγαλύτερο ποταμό της Κένυας, τον Τάνα που πηγάζει από τις πλαγιές του Όρους Κένυα. Οι παραπόταμοί του βρίσκουν το δρόμο προς τα πεδινά, διαμέσου πυκνοκατοικημένων περιοχών, μεταφέροντας μεγάλη ποσότητα χώματος από τη διάβρωση. Η TARDA έχει ένα πρόγραμμα προστασίας του λεκανοπέδιου, αλλά τα νερά του ποταμού γίνονται πολύ καφέ από το χώμα κάθε εποχή των βροχών. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έντονη διάβρωση γύρω από τη λίμνη, όπου κυριολεκτικά χιλιάδες τόνοι χώματος ξεπλένονται στη λίμνη μετά από μια μεγάλη βροχόπτωση. Αυτό γεμίζει το φράγμα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του και κατά συνέπεια μειώνει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

H Better Globe έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταματήσει εντελώς τη διάβρωση στις όχθες των λιμνών με τη δεντροφύτευση και να εμποδίσει τη διάβρωση των ρεματιών με χιλιάδες φράγματα. Τα είδη των δέντρων που φυτεύτηκαν σε αυτή την πιλοτική περιοχή των 100ha είναι Mukau (Melia volkensii), Neem (Azadirachta indica), Jatropha curcas και σύντομα Acacia senegal. Το Mukau, το κύριο είδος της Better Globe, φυτεύεται για την εξαιρετικής ποιότητας ξυλείας, τύπου μαόνι.

Οι δοκιμές της Better Globe έδειξαν ότι μπορούν να φυτευτούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την προϋπόθεση της επαρκούς φροντίδας και ποτίσματος. Η ανάπτυξη είναι εξαιρετική με τα δενδρύλλια να φτάνουν τα 3 μέτρα ύψος, μετά από ενάμιση χρόνο.

Η Better Globe έχει φυτέψει δέντρα Neem για το έλαιό τους, που χρησιμοποιείται σε βιολογικά φυτοφάρμακα, κι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Η Jatropha curcas,, ένας θάμνος από τη Λατινική Αμερική, παράγει καρπούς με υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο κατάλληλο για ντίζελ. Είναι ως εκ τούτου ένα φυτό παραγωγής βιο-καυσίμων, και η Better Globe Forestry έχει συμμετάσχει σε πιλοτικές δραστηριότητες που αφορούν στις τεχνικές διαχείρισης και σε δοκιμές για διάφορες δασοκομικές θεραπείες.

Η Better Globe βρίσκεται τώρα στη διαδικασία απόκτησης επιλεγμένων σπόρων Acacia senegal, για να δημιουργήσει μια δοκιμαστική φυτεία διαφορετικών προελεύσεων του είδους αυτού. Παράγει το πολύτιμο αραβικό κόμμι, ένα σταθεροποιητικό παράγοντα που έχει πολλές βιομηχανικές εφαρμογές στα τρόφιμα, στα αναψυκτικά και στην εκτυπωτική βιομηχανία. Όλα αυτά τα είδη προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον, που είναι, ζεστό και ημί-άνυδρο, με ακανόνιστες βροχοπτώσεις. Ειδικότερα, το Melia και η Acacia senegal είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη ξηρασία.

Η Better Globe εργοδοτεί από 20 ως 80 άτομα στην πιλοτική φυτεία, ανάλογα με την εργασία που κι αυτή με τη σειρά της εξαρτάται από την εποχή. Υπάρχει γενική εποπτεία από προσωπικό της Better Globe, ασφάλεια από φρουρούς για την αποφυγή κλοπών, και εισβολές από κατσίκες κι άλλα ζώα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δέντρα, τα φυτώρια και τις διάφορες εργασίες στις φυτείες. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν όλον τον κύκλο της προετοιμασίας του εδάφους, τη δεντροφύτευση και τη συντήρηση της φυτείας. Η Better Globe είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή, με καταβολή μισθών, που σημαίνει μια σημαντική ένεση από ρευστό στην τοπική οικονομία.

2. SOSOMA 600.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Google Earth:  0°26’9.50″N, 38°29’2.60″E

Sosoma έκταση 60.000 εκτάρια  ή 600.000 στρέμματα είναι ένα τεράστιο κομμάτι γης στην ανατολική Κένυα, περίπου 60.000 εκτάρια. Βρίσκεται κατά μήκος μια μεγάλης εθνικής οδού Thika-Garissa δρόμο, που είναι ασφαλτοστρωμένος και οδηγεί στο Ναϊρόμπι. Η περιοχή είναι ακατοίκητη σε μεγάλο βαθμό επειδή είναι αρκετά αφιλόξενη.

Οι προηγούμενοι  ιδιοκτήτες Sosoma Ranching Cooperative Society Ltd,  προσπάθησαν να αναπτύξουν  αγρόκτημα εκτροφής ζώων στη δεκαετία του 1970, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Οι λόγοι της αποτυχίας συμπεριλαμβανομένης της  υποκεφαλαιοποίησης ήταν , το θερμό κλίμα (με έναν  ακμάζων πληθυσμό μύγας τσε-τσε), η ξηρασία (χωρίς πότισμα σε κρίσιμες στιγμές), τα άγρια ​​ζώα (στα λιοντάρια αρέσει να τρώνε τα βοοειδή, για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και μία διαχείριση η οποία δεν ήταν και η καλύτερη για εκείνη την περίοδο.  Ωστόσο, η περιοχή είναι επίπεδη, έχει μια καλή σύσταση του εδάφους και ποιότητα, χωρίς βράχια και εύκολα προσβάσιμη. Επιπλέον, η Better Globe  και τα προτιμώμενα είδη δέντρους της  κυρίως Mukau  και Acacia Senegal, μεγαλώνουν εκεί με φυσικό τρόπο.

Η  Better Globe  ωστόσο δεν έχει βάλει  ακόμα τη σφραγίδα της.  Ωστόσο, μεγάλο μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών έχει γίνει. Ένα μνημόνιο συνεργασίας  έχει υπογραφεί με τους ιδιοκτήτες, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. Τακτικές συμβουλευτικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα με τους σχετικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα  πριν καν συμβούν. Λόγω του μεγέθους του αγροκτήματος, και τις μελλοντικές επιπτώσεις των παρεμβάσεων που θα γίνουν, διακυβεύονται πολλά συμφέροντα και η Better Globe  πρέπει  να ελιχτεί προσεκτικά. Μελέτες σκοπιμότητας στα δύο είδη δέντρων Melia volkensii και Acacia Σενεγάλη ολοκληρώθηκαν για φυτείες 30.000 εκτάρια και 20.000 εκτάρια, αντίστοιχα. Και οι δύο μελέτες επιβεβαίωσαν την οικολογική, την τεχνική και εμπορική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Μια υδρογεωλογική έρευνα πραγματοποιήθηκε για την ανάλυση των υπόγειου υδατικού δυναμικού, και τρεις διαφορετικές τοποθεσίες γεώτρησης εντοπίστηκαν. Άδεια για γεωτρήσεις έχει ληφθεί, μετά από εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπέβαλε και εγκρίθηκε  από την εθνική περιβαλλοντική αρχή διαχείρισης, που είναι ο εκπρόσωπος της  κυβέρνησης για τη φύλαξη του περιβάλλοντος. Μία άλλη έρευνα εξέτασε τη δυνατότητα δημιουργίας φραγμάτων γης σε μικρά εποχιακά ρεύματα στο αγρόκτημα.

Το νερό είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής, και όλα είναι πλέον έτοιμα για την γεώτρηση και έναρξη των εργασιών. Εάν η ποιότητα του νερού είναι σωστή, ένας παιδικός σταθμός θα δημιουργηθεί και οι προετοιμασίες για τη φύτευση μπορούν να ξεκινήσουν. Ωστόσο, πολλές γεωτρήσεις σε αυτήν και σε άλλες εκτάσεις απόδωσαν  αλμυρό νερό σε διάφορους βαθμούς, κάνοντας κάθε φυτώριο δέντρων ή άλλες εργασίες αδύνατες. Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο όταν η γεώτρηση έχει ξεκινήσει, η οποία θα είναι εντός του τρέχοντος έτους. Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει προσφορά για το έργο και η επιλογή της εταιρείας που θα κάνει τις γεωτρήσεις  έχει γίνει.

Η Better Globe  έχει ένα ελπιδοφόρο  ξεκίνημα εδώ, με την πλήρη συνεργασία των αρχών και ταυτόχρονα οπλισμένη με την τεχνική εμπειρία που αποκτήθηκε από τη φύτευση και τις δραστηριότητές της στην φυτεία της Kiambere, μια εξίσου σκληρή, αν και με ελαφρώς λιγότερο εχθρικό περιβάλλον.

Mboti δημοτικό σχολείο

Η Better Globe  έχει ξεκινήσει επίσης ένα ενδιαφέρον πείραμα ανάπτυξης στη ρυθμιστική περιοχή της Sosoma. Η Child Africa, μία από τις αδελφές οργανώσεις της Better Globe  , έχει βοηθήσει το Δημοτικό Σχολείο Mboti  στην Τοποθεσία Mbuvu (κοντά στο Nguni) στην ανακαίνιση του σχολείου, καθώς επίσης και την συλλογή βρόχινου νερού από την οροφή, η Better Globe  ετοιμάζεται για την ανάπτυξη δέντρων από τους αγρότες. Σύμφωνα με ένα ειδικό πρόγραμμα, θα ανοιχτεί μία γεώτρηση, και τα μέλη της κοινότητας γύρω από το σχολείο εκπαιδεύονται να λειτουργήσουν ένα σύστημα παροχής νερού.

Ταυτόχρονα, μπορούν να έχουν πρόσβαση οικονομική και τεχνική στήριξη για την καλλιέργεια Melia volkensii, ένα δέντρο που γνωρίζουν καλά, με την Better Globe να εγγυάται το μέλλον της αγοράς για τα αρχεία καταγραφής. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα οργανώνονται από την Αποταμιευτική  και πιστωτική συνεταιριστική εταιρεία (SACCO) που είναι αφιερωμένη στην γεωργοδασοκομική για την ανακούφιση της φτώχειας. Αυτό υπόσχεται να είναι μια αποκάλυψη, και προετοιμασία για τη μαζική συμμετοχή των απλών αγροτών γύρω από τις φυτείες της  Better Globe, όπου τόσο η Κοινότητα όσο και η Better Globe θα κερδίσουν.

3. NYANGORO 320.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ Google Earth: 02 19.782’S, 040 19.416’E

Η   φυτεία Nyangoro Ranch Directed Agricultural Company Ltd, έχει πάρει το όνομά της, από τον  ιδιοκτήτης της Nyangoro Ranch στην συνοικία, Lamu στο βόρειο άκρο της ακτογραμμής της Κένυας. Το αγρόκτημα είναι περίπου 32.000 εκτάρια, μέρος του οποίου έχει διατεθεί για μίσθωση στην Better Globe Forestry Ltd. Είναι πλούσια γη σαβάνα, με συστάδες δέντρων και μερικές φορές ένα δάσος, που βρίσκεται σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου  Lamu-Malindi  .

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το ράντσο είχε κατ ‘οίκον δραστηριότητες σε κτηνοτροφία στις αρχές του 1980, μέχρι που χτύπησε η ατυχία, και οι ζωοκλέφτες έκλεψαν εκατοντάδες κεφαλές βοοειδών. Σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση από τους υπαλλήλους, το ράντσο δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματά του και έπεσε σε μια λανθάνουσα κατάσταση για πάνω από 15 χρόνια.

Προκαταρκτικές επαφές μεταξύ της Better Globe και του ράντσου που ξεκίνησαν ήδη από τον Μάρτιο του 2007. Αρκετές επιτόπιες επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν για την αξιολόγηση του αγροκτήματος και την παρουσίαση της  Better Globe στα μέλη της επιτροπής του  ράντσου στην πόλη Witu.

Αυτές οι επισκέψεις εργασίας συνεχίστηκαν, και ταυτόχρονα, εργασίες που σχετίζονται με τα έγγραφα ιδιοκτησίας τέθηκαν  σε κίνηση στο Υπουργείο Γεωργίας στο Ναϊρόμπι. Δυστυχώς, η τεκμηρίωση ιδιοκτησίας ήταν ελλιπής και η Better Globe  χρειάστηκε να ξεθάψει στοιχεία για το έδαφος και να το επανακτήσει από σκονισμένα αρχεία. Η Better Globe  πραγματικά έχει επενδύσει σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την απόκτηση κεφαλαίων για το έργο αναδάσωσης.

Οι αρχές της περιοχής και τα αρμόδια Υπουργεία (Κτηνοτροφίας και Γεωργίας), καθώς και η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιβάλλοντος (NEMA), η Δασική Υπηρεσία της Κένυας και η Υπηρεσία Άγριων Ζώων και Θηλαστικών της Κένυας, τηρούνται ενήμεροι για όλα τα λαμβανόμενα μέτρα. Ένα μνημόνιο συμφωνίας (MOU) με το ράντσο υπεγράφη το 2008, για να τους δείξουμε την χαρτογράφηση μιας μεγάλης φυτείας και πως θα διαμορφωθεί το ράντσο της Nyangoro μελλοντικά.
Η Better Globe  ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες από το νόμο εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μια φυτεία πιλοτική 100ha, και αυτό εγκρίθηκε από την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιβάλλοντος (NEMA) στις αρχές του 2010. Ένα φυτώριο είχε ιδρυθεί στο χώρο του το 2009, και τα φυτά είναι έτοιμα για φύτευση. Μερικές αυτόχθονες ακακίες, δηλαδή, Acacia zanzibarica και Α. nilotica έχουν επιλεγεί για την άκρη γύρω από την  Σίβα (προσωρινά πλημμυρισμένες περιοχές), και Melia volkensii, αν και το τελευταίο είναι λίγο έξω από τα φυσικά της περιοχής. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί έντονα, ιδίως στις ξηρότερες περιοχές του βορείου τμήματος του αγροκτήματος.

4. Kibwezi or Mukuyu Farm  Google Earth:  2 22 39,10S, 38 04 39,65E

Αγρόκτημα 20 εκτάρια  ή 200 στρέμματα  βρίσκεται και ποτίζεται δίπλα στον ποταμό Kibwezi  (καλλιέργειες Λαχανικών 15 στρέμματα και φρούτα Μάνγκο 70 στρέμματα) Εδώ υπάρχουν τα φυτώρια για  mukau και ακακία Σενεγάλης και επίσης υπάρχει μικρής κλίμακας εκτροφή προβάτων και μελισσοκομίας.

Αυτό είναι ένα αγρόκτημα έκτασης 20 εκτάρια ή 200 στρέμματα για  εμπορική εκμετάλλευση 220 χιλιόμετρα νότια του Ναϊρόμπι στις Νότιες  άνυδρες περιοχές του  Ukambani. Ποτίζονται από τον ποταμό Kibwezi, που επιτρέπει την άρδευση των λαχανικών (15 στέμματα) και των οπωροφόρων δέντρων (μάνγκο 70 στρέμματα). Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δέντρων (κυρίως mukau ή Melia volkensii και Azadirachta indica, το δέντρο neem), μικρής κλίμακας εκτροφή προβάτων και μελισσοκομίας. Φυσικά υπάρχει ένα φυτώριο, και δραστηριότητες όπως η παραγωγή ζωοτροφών για τα πρόβατα και παραγωγή λιπασμάτων.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Mukuyu εκμετάλλευσης είναι το χαμηλό σύστημα άρδευσης της πίεσης, με φθηνές δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Αυτά είναι απλά αναχώματα γης με ένα πλαστικό κάλυμμα, που συνδέονται για άρδευση με Kenya-made σωλήνες ΡΕ. Τα μεγέθη τους είναι ευέλικτa, και τέτοιες λεκάνες μπορούν να περιέχουν οτιδήποτε μεταξύ 30-100.000 λίτρα νερού.

Ο Jan Vandenabeele, ο Εκτελεστικός Διευθυντής για τη Better Globe Forestry είναι ένας από τους διευθυντές των Kibwezi Mukuyu Farm Ltd. Οι δραστηριότητές της είναι ανεξάρτητες από την Better GLobe, αλλά υπάρχουν συνέργειες poy μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ιδίως όσον αφορά τις ευκαιρίες κατάρτισης για τους αγρότες σε άνυδρες περιοχές.

H Better Globe  έχει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη χωριών για τους αγρότες στην ουδέτερη ζώνη της γύρω από τις φυτείες της, καθώς οι  αγρότες είναι από τη φύση τους άτομα που  προσβλέπουν σε καινοτομίες χρήσιμες για τις ιδιαίτερες συνθήκες τους. Όλα αυτά που καλλιεργούτναι στο αγρόκτημα Mukuyu δεν ταιριάζουν σε όλους. Αλλά μεταξύ της ποικιλίας των τεχνολογιών που προσφέρονται, αναπόφευκτα κάποια από αυτά είναι  που τους ενδιαφέρουν. Εύκολα παραδείγματα είναι τα διάφορα είδη ανθεκτικά στην ξηρασία των φυτών που απευθύνονται για την εκτροφή των ζώων, η χρήση του Βιο-φυτοφαρμάκου με βάση το δέντρο neem, και η σύγχρονη μελισσοκομία.

Απλές τεχνικές όπως το προστατευτικό στρώμα για τον περιορισμό της εξάτμισης του νερού, ενισχύοντας τα δέντρα μάνγκο για την παραγωγή εκτός εποχής, η δημιουργία αδιαπέραστων φρακτών με τις αυτόχθονες ακακίες είναι όλα ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους επισκέπτες, και είναι πρόθυμοι να μάθουν.

Μια άλλη συνέργεια για τη Better Globe είναι ότι πρόκειται για ένα πεδίο έρευνας για τις δικές της δραστηριότητες. Ένα παράδειγμα είναι η εμφάνιση ενός στελέχου του καρκίνου στο mukau, η οποία μετά από ανάλυση αποδείχθηκε ότι είναι βακτηριακής προέλευσης. Ομοίως, αρκετά ακόμα, μικρά, γεγονότα συμβάλλουν στη συνεχή σταδιακή βελτίωση για τη διαχείριση φυτειών της Better Globe. Οι συνέργειες λειτουργούν και αντίστροφα, όπως η  φάρμα Mukuyu έχει επωφεληθεί του συστήματος συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας που ασκείται στην Better Globe.

H φάρμα Mukuyu έχει ως στόχο τη μηδενική ανοχή για διάβρωση και πραγματικά είναι ένα πρότυπο αγρόκτημα σχετικά με τις τεχνικές απαντήσεις της στο οικολογικό περιβαλλοντολογικό σύστημα. Απασχολεί 12 άτομα και εποχιακούς εργάτες, όταν απαιτείται, και ως εκ τούτου συμβάλλει στην απασχόληση στην ύπαιθρο της Κένυας.