Η Ευρώπη δεν επιτρέπει τις εισαγωγές Βραζιλιάνικης ξυλείας…

Αρχέγονα Δάση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να μποϋκοτάρουν το Βραζιλιάνικο μαόνι. Η οδηγία αυτή είναι αποτέλεσμα της απαγόρευσης του εμπορίου μαονιού από την κυβέρνηση της Βραζιλίας και τη διένεξη μιάς μερίδας εξαγωγέων μαονιού οι οποίοι ανέλαβαν νομική δράση προκειμένου να τους επιτραπεί, με δικαστική απόφαση, να συνεχίσουν την εμπορία παράνομης ξυλείας.
Το εμπόριο μαονιού αποτελεί κινητήρια δύναμη της καταστροφής του Βραζιλιάνικου δάσους του Αμαζονίου και διεξάγεται από μία διεφθαρμένη βιομηχανία που υπονομεύει παραδοσιακούς πολιτισμούς και καθοδηγεί την παράνομη καταστροφή του πιο ποικίλου, βιολογικά, αρχαίου δάσους στον κόσμο.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Βραζιλιάνικη περιβαλλοντική ομάδα ΙΒΑΜΑ ανέστειλε το εμπόριο ξυλείας επ΄ αόριστον μετά την αποκάλυψη παράνομης υλοτομίας τόσο σε δημόσια γη όσο και σε γη των ιθαγενών. Η ΙΒΑΜΑ υποστηρίζει ότι όλη η ποσότητα ξυλείας που περιμένει να διατεθεί εντός και εκτός της χώρας είναι παράνομη. Ανάμεσα στις 20 Δεκεμβρίου 2001, όταν δημοσιεύθηκε η απαγόρευση και το Μάρτιο του 2002, τουλάχιστον οκτώ εταιρείες εξήγαν πάνω από 15.000 κυβικά μέτρα ξυλείας με τιμή εξαγωγής περίπου 11 εκατομμύρια δολλάρια.
Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «προτρέπει τα κράτη μέλη να μην αποδεχτούν άδειες εξαγωγής ξυλείας Swietenia macrophylla από τη Βραζιλία μέχρι νεώτερης ειδοποίησης, δίχως πρώτα να πάρουν από τις Βραζιλιάνικες αρχές δήλωση ότι οι παραπάνω ποσότητες έχουν αποκτηθεί νόμιμα.»
Ήδη οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και του Βελγίου έχουν ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν την εισαγωγή μαονιού στις χώρες τους καθώς και ότι δεν θα συμμετέχουν στο εμπόριό του. Ακολουθώντας την οδηγία της Greenpeace, οι Γερμανικές αρχές κατέσχεσαν ένα φορτίο 300 κυβικών μέτρων μαονιού, το οποιο είχε εισαχθεί στη χώρα από την DLH, τον μεγαλύτερο έμπορο μαονιού, διεθνώς.
Στο Βέλγιο, βασισμένοι σε αποδείξεις που είχε χορηγήσει η Greenpeace, η κυβέρνηση ζήτησε από τις Ολλανδικές αρχές να σταματήσουν ένα φορτίο για τον Βέλγο έμπορο Bomoco κατά την είσοδό του στη χώρα. Σήμερα, ένα ακόμα φορτίο κατασχέθηκε στο Βέλγιο με προορισμό τον Ιταλό εισαγωγέα Laster Spa.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αναγνωρίζουν όλες οι χώρες την απειλή που αποτελεί το μαόνι και το εμπόριό του για την επιβίωση του Αμαζονίου. Τον προηγούμενο μήνα η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να κατασχέσει φορτίο 800 κυβικών μέτρων και επέτρεψε στον εισαγωγέα να το πουλήσει στην αγορά ξυλείας. Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά μαονιού στην Ευρώπη. Η Greenpeace έχει πάρει την έγκριση από το Εφετείο να πιέσει το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε δικαστική επανεξέταση των εισαγωγών Βραζιλιάνικου μαονιού.
Ο συντονιστής της Αmazon Campaign της Greenpeace, Paulo Adario θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ισχυρό δείγμα για το ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα για τη λήξη του παράνομου εμπορίου μαονιού. «Η κατάσταση δείχνει έμπρακτα ότι διεθνής συνεργασία και δράση είναι απαραίτητες άν θέλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του Αμαζονίου καθώς και άλλων αρχαίων δασών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πιο σημαντική αγορά για την ξυλεία του Αμαζονίου, οφείλει να μιμηθεί το παράδειγμα της Ευρώπης.»
Η Greenpeace πιέζει κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν περαιτέρω βιομηχανικές δραστηριότητες σε απείραχτα δάση μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή υπεύθυνα σχέδια για τη συντήρηση και την αποδεκτή χρήση των δασών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαβεβαιώσουν τη διεθνή κοινότητα, ότι η ξυλεία παράγεται και διατίθεται στο εμπόριο με νόμιμο και οικολογικά αποδεκτό τρόπο ενώ, θα διαθέτουν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολλάρια κάθε χρόνο για την συντήρηση και την ανάπτυξη των τελευταίων αρχαίων δασών του πλανήτη.
Δείτε όλη την συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ