Ο αντίκτυπός μας

Το πιο σημαντικό για εμάς είναι η διαφορά που κάνουμε και ο αντίκτυπος που έχουμε μακροπρόθεσμα. H Better Globe θέλει να συμβάλει στην εξάλειψη της φτώχειας στην Αφρική δίνοντας, μεταξύ άλλων, στους ανθρώπους ευκαιρίες να εργαστούν και δημιουργώντας σταθερή αξία μέσω την φυτειών και της εκπαίδευσης.

Για να μπορέσουμε να έχουμε τον πλέον θετικό αντίκτυπο, εμείς στην Better Globe αναγνωρίσαμε την ανάγκη να δουλεύουμε σε πολλά μέτωπα την ίδια στιγμή. Αυτοί είναι μερικοί από τους τομείς τους οποίους μπορέσαμε να επηρεάσουμε με πολύ θετικό τρόπο.

Μειώνουμε τον κίνδυνο διάσπασης των οικογενειών
Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνδρες στις αγροτικές περιοχές προσπαθούν να βρουν δουλειά στις μεγαλύτερες πόλεις, αλλά σπανίως ξεπερνούν τα περίχωρα της πόλης. Αντ’ αυτού, μένουν καθηλωμένοι στις παραγκουπόλεις, όπου το έγκλημα και ναρκωτικά είναι παρόντα. Είναι δύσκολο, σχεδόν απίθανο, να βρουν ποτέ μία δουλειά. Αρνούνται για λόγους υπερηφάνειας να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους και να πουν στους δικούς τους ότι απέτυχαν.

Αυτό οδηγεί στην καταστροφή πολλών αγροτικών οικογενειών. Πολλές γυναίκες μένουν μόνες και τα παιδιά αναγκάζονται να βοηθήσουν την οικογένεια. Έτσι δημιουργείται πλήθος ζητημάτων που οδηγούν σε φτώχεια, έλλειψη εκπαίδευσης και στην ανυπαρξία ελπίδας για το μέλλον, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εγκληματικότητα και ούτω καθεξής.

From Images

Αυτό το ζευγάρι φροντίζει τα εγγόνια του, αφού οι γονείς των παιδιών έχουν φύγει για να αναζητήσουν δουλειά στην πόλη.


Αντί να αναγκάζουμε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν για να βρουν δουλειά, δημιουργούμε ευκαιρίες απασχόλησης εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν ήδη, καθώς ιδρύουμε τις φυτείες μας στην ύπαιθρο. Οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ δουλειά, μπορούν τώρα να εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες, να λαμβάνουν κανονικό μισθό και να αισθάνονται υπερήφανοι καθώς μπορούν να στηρίξουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και να συμβάλουν στην τοπική κοινότητα με διάφορους τρόπους.

Επίσης, απασχολούμε σε μεγάλο βαθμό γυναίκες, κάτι που είναι ασυνήθιστο σε αυτές τις περιοχές, και ακόμη πιο σπάνιο είναι οι γυναίκες να εργάζονται ως επόπτες στα φυτώρια. Η απασχόληση γυναικών αποτελεί μέρος του έργου του Better Globe για την κοινωνική βιωσιμότητα, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες συμβάλλουν περισσότερο από τους άνδρες στις οικογένειες και στις κοινότητες τους, χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι γενικά πιο δύσκολο για τις γυναίκες να βρουν ασφαλή απασχόληση στις αγροτικές περιοχές.

Οι αγρότισσες στην Κένυα είναι γενικά καλύτερες στη διαχείριση των χρημάτων με υπευθυνότητα, γεγονός που σημαίνει ότι η πλειονότητα δανειοληπτών, οι οποίοι λαμβάνουν μικροδάνεια από τις τράπεζες που χρηματοδοτούμε μέσω του Better Globe και των πακέτων δωρεών, είναι γυναίκες.


Σχολείο και εκπαίδευση, βασικοί πυλώνες εξόδου από την φτώχεια

Εάν τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μάθουν ό,τι έμαθαν οι γονείς τους από τους παππούδες τους. Σε πολλές περιπτώσεις, περιλαμβάνεται η διαφθορά, η οποία συχνά οδηγεί σε ανισότητες και σε βαθύτερη εδραίωση της φτώχειας. Μπορεί να μην είμαστε πάντα σε θέση να βοηθήσουμε τους ενήλικες να κάνουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, αλλά ξεκινώντας από τα παιδιά, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο θεμέλιο για τις κοινότητες, το οποίο μπορεί να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.

From Images

Η Better Globe χρηματοδότησε την ανακαίνιση αυτού του νηπιαγωγείου στην περιοχή Mboti της Κένυας

Ο λόγος είναι ότι το σχολείο είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς μας. Συνεισφέρουμε με γνώση και οικονομικούς πόρους για την ανακαίνιση και την κατασκευή σχολείων, συχνά σε άμεση γειτνίαση με τις φυτείες. Σε πολλές περιπτώσεις βοηθάμε επίσης να φυτευτούν δέντρα στα σχολεία, με σκοπό να βοηθήσουμε τα σχολεία να γίνουν αυτάρκη μακροπρόθεσμα. Στη συνέχεια, τα σχολεία λειτουργούν υπό τον έλεγχο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, όπως το ίδρυμα Child Africa.


Όσο περισσότερα δέντρα φυτεύονται, τόσο μεγαλύτερη διαφορά μπορούμε να κάνουμε

Η αποψίλωση των δασών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο και παρά το γεγονός ότι πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα και ούτε αρκετά γρήγορα. Έχουμε επιλέξει να επενδύσουμε σε εμπορικά δάση σε ξηρές περιοχές. Είναι πιο δύσκολο να φυτέψει κανείς εδώ σε σύγκριση με μία γη που είναι ήδη εύφορη.

From Images

Η είσοδος σε μία φυτεία στην περιοχή Kiambere, Κένυα, 2017.

Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να αφήσουμε το εύφορο έδαφος σε εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο, ενώ παράλληλα κάνουμε μεγαλύτερη διαφορά μετασχηματίζοντας μεγάλες περιοχές ημιερήμου σε καταπράσινα δάση. Συμβάλλουμε έτσι στην ύπαρξη περισσότερων δέντρων στον πλανήτη, και όσο περισσότερα δέντρα φυτεύονται, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά που γίνεται, αυξάνοντας τον θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και στους ανθρώπους που ζουν εδώ.

Τα δέντρα θα βοηθήσουν στη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο. Επίσης, θα συμβάλλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στη γη αδιήθητες, χωρίς να προσλαμβάνονται από τα φυτά και να μετατρέπονται μέσω της φωτοσύνθεσης. Στόχος είναι να να σταματήσουμε την αποψίλωση των δασών, η οποία προκαλείται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό δέντρων που κόβονται, και βεβαίως, να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας για τους φτωχούς.

Επιτεύγματα μέχρι σήμερα
Υπάρχουν πολλά από όσα έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής, τα οποία μας κάνουν υπερήφανους, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

  • Φυτέψαμε μερικές χιλιάδες εκτάρια δάσους, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια δέντρα
  • Βοηθήσαμε πάνω από 4.500 οικογένειες με μικροπιστώσεις, χρηματοδοτώντας τράπεζες μικροδανείων, των οποίων τη λειτουργία αφήνουμε σε άλλους. Εμείς απλά τις χρηματοδοτούμε.
  • Συνεργασία με περισσότερους από 2.355 εταίρους αγρότες (Νοεμ. 1, 2017) που φυτεύουν τα δέντρα στη γη τους και σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 150.000 δέντρα.
  • Συνεργασία με τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Κένυας, το KenGen, όσον αφορά την κατοχή φυτειών που περιβάλλουν τα φράγματα της για τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους. Έχει αναπτυχθεί επίσης συνεργασία με την Ίδρυμα τους, το Ίδρυμα KenGen, με στόχο τη βοήθεια προς τις τοπικές κοινότητες, σε ζητήματα δενδροφύτευσης και εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων.
  • Χρηματοδότηση ενός έργου άνω των 375.000 ευρώ για τη βελτίωση του προβλήματος του νερού.
  • Απασχόληση πάνω από 120 άτομων, σε θέση πλήρους απασχόλησης με παροχές όπως η ασφάλιση υγείας, η οποία είναι πολύ σπάνια στην Κένυα. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι εργάζονται με μερική απασχόληση στις φυτείες.
  • Συνεργασία με πολλούς τοπικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς.
  • Χρηματοδότηση της ανακαίνισης πολλών σχολείων, κατασκευή δύο νέων και αγορά ενός σχολείου. Με τον τρόπο αυτό δώσαμε σε πολλές εκατοντάδες παιδιά πρόσβαση στην εκπαίδευση.
© Copyright 2019 Better Globe Ambassador Periklis Didaskalou AID15085
Αγίου Αθανασίου 24  56224  Θεσσαλονίκη   info@mukau.gr
Τηλέφωνο: 2310-757357 - 6977-366300