Αραβικό κόμμι

Acacia Senegal (Ακακία Σενεγάλης)

Συναντάται σχετικά συχνά στην Αφρική και από αυτό παράγεται ένα προϊόν που ονομάζεται Αραβικό Κόμμι. Η συγκομιδή του συγκεκριμένου δένδρου είναι παρόμοια με αυτή όλων των δένδρων που παράγουν καουτσούκ.
Τι είναι το αραβικό κόμμι;
.

–  Φυσικός σταθεροποιητής σε αναψυκτικά, στον αφρό της μπύρας, φυσικός   γαλακτωματοποιητής σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.α.

–   Χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία φαγητού, ποτού, τυπογραφίας, ιατρικής, κοσμετολογίας, κ.α.

–   Βασικό συστατικό σε πολλά κονσερβοποιημένα προϊόντα, και άλλα έτοιμα φαγητά.

–   Βασικό συστατικό στο περίβλημα των καψουλών.

–   Ευδοκιμεί σε ζεστές και ξηρές περιοχές.

–   Διάρκεια ζωής: 25-30 χρόνια.

–   Από 5 χρόνων και άνω παράγει περίπου 4 κιλά αραβικό κόμμι το χρόνο. Το 2004 η τιμή του ήταν 1.5-2$/κιλό. Το 2006 πήγε στα 3-4$/κιλό (100% αύξηση!). Σήμερα κυμαίνεται στα 7-8$/κιλό. Η τιμή του δηλαδή έχει 4πλασιαστεί σε μόλις 6 χρόνια.

–     Παραγωγή κάθε δέντρου το χρόνο  4 κιλά κόμμι Χ 5€ = 20€/χρόνο

Το αραβικό κόμμι (γνωστό και ως Ε414) παρασκευάζεται από εξίδρωμα του μίσχου και των κλαδιών των δέντρων Acaciasenegal και Acacia seyal στην ύπαιθρο της Σαχάρας (ζώνη Sahel) με φυσικό τρόπο σαν μακριούς κόνδυλους κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται κομμίωση για να κλείσει πληγές στο φλοιό του δέντρου. Σε περίπτωση που ο φλοιός του δέντρου είναι κομμένος, το κόμμι θα παραχθεί προκειμένου να καλύψει τα κενά, διαδικασία που διαρκεί περίπου 3-8 βδομάδες.

Η χρήση του αραβικού κόμμι έχει μακρά ιστορία. Είναι γνωστό ότι οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως πηκτικό στα καλλυντικά και στη «μουμιοποίηση».

Το αραβικό κόμμι είναι χρήσιμος, αν και ιδιαίτερα ακριβός, πηκτικός παράγοντας, γαλακτοματοποιητής, υφοποιητής και διαμορφωτής φιλμ. Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ποτών ως σταθεροποιητής γεύσεων και αιθέριων ελαίων, για παράδειγμα στις συγκεντρώσεις αναψυκτικών. Το αραβικό κόμμι χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική: στις σκληρές τσίχλες, στις παστίλιες και ως σταθεροποιητής αφρών σε κάποιο είδος φρυγανιστών λουκουμιών.

Από χημική άποψη το αραβικό κόμμι είναι ένας πολυσακχαρίτης, ο οποίος απορροφάται κυρίως στο παχύ έντερο. Στη διατροφή είναι μέρος της ομάδας των ινών. Η θερμιδική αξία του αραβικού κόμμεου είναι μικρότερη από τη μισή συγκρινόμενη με αυτή του αμύλου ή της μαλτοδεξτρίνης.

Ειδικότερα, το αραβικό κόμμι είναι ένα περίπλοκο και ποικίλο μείγμα ολιγοσακχαριτών, πολυσακχαριτών και γλυκοπρωτεινών αραβινογαλακτάνης. Ανάλογα με την πηγή, τα συστατικά της γλυκάνης περιέχουν μεγαλύτερη αναλογία από L -αραβινόζη σε σχέση με τη D -γαλακτόζη (Acacia seyal) ή D -γαλατόζη σε σχέση με την L -αραβινόζη (Acacia senegal). Το κόμμι από την Acacia seyal, επίπλέον, περιέχει σημαντικά περισσότερο 4-Ο-μέθυλο- D -γλυκουρανικό οξύ αλλά λιγότερο L -ραμνόζη και αναντικατάστατο D -γλυκουρανικό οξύ από ότι το κόμμι από την Acacia senegal .